onsdag den 14. december 2016

Jakob var her; Bogen om Ejersbo

Rune Skyum-Nielsen: Jakob var her - Bogen om Ejersbo, 2016.
Fantastisk bog!
Jeg føler, at jeg kender Jakob Ejersbo, og han lever bestemt videre: "Så længe der er nogen, der tænker på Jakob, så længe der er nogen, der husker Jakob, så længe bliver han ved med at leve", Hanne Ejersbo, S. 425.
Efter at have læst Afrika trilogien (og Nordkraft men det er noget tid siden), så passede det fint at slutte bekendtskabet af med Jakob var her. 
Skyum-Nielsen har bygget Jakobs historie og forfatterskab op vha. små fortællinger fra Jakobs venner og familie. Breve, e-mails, sms, og avisartikler. Udtalelser på enhver måde.
Jakob fremstår som en enspænder - i positiv forstand - som Ole Christian Madsen formulerer det, s. 431. Jakob var en god ven, til tider følte han sig ensom og rodløs. Han var ked af, at han ikke nåede at stifte familie.
Jakob var her sætter flere ting på plads ift Nordkraft, Eksil, Revolution og Liberty. Figuren Christian er delvis Jakob selv - som det er med alle hans personer: det er 'rigtige' mennesker skildret med et tvist af fantasi.
Det er et flot eftermæle Rune Skyum-Nielsen har skrevet, og jeg håber at biografien er med til at holde liv Jakob Ejersbos forfatterskab. Det har Ejersbo fortjent.

Ingen kommentarer: