søndag den 22. maj 2016

Tidevandet skifter

Fra 1967: Tidevandet skifter af John Moore.
England i 1950-60 - på Herregården Doddington.
Susan Seldon er hovedpersonen, datter af Janet og Ferdo Seldon. Familien har boet på herregården i 400 år, og er øverst i det sociale hieraki.
De gamle historiske bygninger er i forfald, og den Seldon'ske økonomi er ikke så stabil som førhen.
Susan forventes at blive godt gift, naturligvis med en ung mand med den rette sociale rang og god økonomi, og dermed bevare herregården.
Men klasseskellene er ikke så markante længere, og Susan er mere åben for forandringerne i det omgivende samfund, end sine forældre. Hun vokser op i en brydningstid, hvor også gartnerens børn får mulighed for at uddanne sig, og ændre den sociale arv.
"Gammelt skal ofres for at det nye kan komme til", der skal etableres en motorvej, som vil ødelægge en del af den store park, og meget symbolsk ofres nogle af de flere hundrede år gamle egetræer.
Gartnerens søn siger: .. vi arver det hele, alt hvad der er gået forud for os, godt og dårligt, pragtfuldt og tåbeligt, og det bliver så vor sag at få det bedste ud af det..
En lidt gammeldags roman med mange evigtgyldige betragtninger om mennesker, klasseforskelle og om at finde sin helt egen plads i verden.

Ingen kommentarer: