onsdag den 5. august 2015

Snørede fødder.

Et fund på loppemarked på Anholt: 1 kr. for "Snørede fødder" af Pang-Mei Chang, 2. udg. 1997.
Pang-Mei er kineser, født og opvokset i USA.
Hun fortæller sin bedstefars søsters historie, som starter i begyndelsen af 1900 tallet i Kina. Samtidigt er det også hendes egen historie, om det svære ved hverken at være fire eller fem. Altså ikke helt kinesisk, og heller ikke helt amerikansk...
I 1900 tallet er der opbrud i de gamle traditioner i Kina, og som i alle overgangs perioder lever mange kinesere et liv med en blanding af Kina og den vestlige indflydelse.
Pang-Mei's grandtante Chang Yu-i slipper f.eks. for, at få snøret sine fødder, da en af hendes brødre netop er ved at uddanne sig i Europa, og han finder det gammeldags at snøre fødderne på den lille pige.
Yu-i bliver gift med en mand, der er udvalgt af forældrene og af den ene broder. Hun efterlever alle de krav, der er til en god hustru, men manden ønsker et vestligt liv, og forlanger skilsmisse efter et års ægteskab.
På det tidspunkt bor de i England, og Yu-i er tvunget til at smide konventionerne bort og lære at klare sig selv. Hun har 1 barn i Kina, som bor ved svigerforældrene, og hun er gravid i 3. måned, da hendes mand, Hsü Chih-mo forlader hende.
Efter fødslen af sin anden søn rejser hun til Tyskland, lærer sproget og uddanner sig til børnehavelærer.
Man kan sige, at hun skaber sig en tilværelse bestående af kinesisk filosofi og vestlig praksis!
Jeg har altid været fascineret af Østen, og nok især af Kina. Bogen kommer ind på mange af de traditioner og tanker, der ligger bag kinesernes særlige forhold til familien.
Det er en god måde, Pang-Mei får fortalt om sit eget nutidige dilemma med at leve op til både familiens såvel som samfundets krav, om forskellene mellem Øst og Vest, imens hun fortæller den "gamle" historie om grandtantens utrolige og anderledes liv.
Bogen var et fund!

Ingen kommentarer: