torsdag den 14. maj 2015

Jakkels vandring.

"Jakkels vandring" af Svend Åge Madsen, 1974.
7 skroller - dvs. redegørelser eller beretninger med en lidt nedsættende klang iflg. indledningen i romanen - om en mand ved navn Jakkel.
7 forskellige vinkler og oplevelser med denne særlige person.
Jakkel vandrer rundt og taler til folk - uden at sige noget! Følgende citater forklarer: "Se, mine hænder er tomme. Hvad ved jeg som I ikke selv ved? Hvad kan jeg som I ikke kan?" og "Det vi opfatter som sandheder, er noget vi alle er blevet enige om at digte". "Man måtte handle som man selv fandt for godt, og ikke som andre fandt for godt." Endnu én: "Jeg er mennesket, der vil have os til at tro på mennesket".
Jakkel taler for at råbe sin uvidenhed ud, han siger for og imod, og ender med at mene ingenting. Han siger til folk, at de skal finde deres egen sandhed, for der er ingen, der har det "rigtige" svar på livets store spørgsmål.
Svend Åge Madsen fremstiller Jakkel som et ganske særligt og dog helt almindeligt menneske i de 7 fortællinger, som fortælles af 7 af de mennesker, der følger Jakkel rundt. Afhængig af hvem der fortæller, sådan skifter Jakkel også karakter.
En meget filosofisk roman om religion (eller ej), om søgen efter den ene, om menneskers opfattelse af hvad der er sandt og falsk, og det faktum at enhver oplever verden fra sin helt egen vinkel.
Romanen er skrevet i et finurligt gammeldags sprog, som noget der er skrevet for mange, mange år siden. Det varede længe med at læse bogen, meget underlig/anderledes bog, men den sætter noget i gang, ligesom hos Jakkel...

Ingen kommentarer: