mandag den 20. juni 2011

Søren Ryge Petersen.

Bette Anna og andre historier, 2005, (særudgave 2010). Søren Ryge fortæller historier om mennesker han enten selv og "opdaget", eller som andre mennesker har henvist ham til.
I Bette Anna er der også et afsnit om "Det gode håndværk", historier fra Søren Ryges barndom, og om "Krigsbrødrene" og "Krigspigerne": fortællinger om nogle soldater under 2. verdenskrig. Almindelige bønder, der skulle i krig, og deres kvinder, om de kampe de udkæmpede, derhjemme, hvor mændene var fraværende.
Julius' fødselsdag, 2001, (særudgave 2010), er også en samling historier om mennesker i Danmark.
Der er 3 fortællinger om Julius og Anders, man hører om Agner og Rudolf, der har et usædvanligt langvarigt og tæt venskab, om Gede-Hans, om Tage og Børge på Havmøllen osv.
Men også om den unge Jeppe på 22 år, der har en lidenskab for "biler med lyd" (V8 motor!)
Og om Jesper Sølling "cykelsmeden fra Christania", om en kvindelig inseminør, Lotte Loehr-Petersen, om amatørteater på Mols, om Det store ædegilde = julefrokost i Danmark, om spændende historiske fortællinger, arkæologi på Helgenæs og på Hjelm, hvor Søren Ryge er sammen med Pauline Asingh.
Sidst i bogen hører man om Jørgen Thorsen, en 48 årig invalide pensionist, "fuldbefaren junkie, musiker af alle guders nåde, poet, drukkenbolt samt instrumentmager"!!
Søren Ryge erindrer sin barndoms jul, og allersidst en fortælling om 40 årige Dorte Henriksen, der har levet et omtumlet liv.
Så hvor Bette Anna mest handler om ældre mennesker med et langt liv bag sig, er Julius' fødselsdag lidt anderledes, for her er også unge mennesker, som Søren Ryge forstår at lade fortælle deres historier.
Som Søren Ryge selv siger, så er der ikke noget, der er så interessant som vores medmenneskers historie. Det bliver ved at være interessant.

Ingen kommentarer: