søndag den 31. maj 2009

Litteratur i flere lag...

Jeg må indrømme, at jeg var skeptisk, da jeg startede på "Syv aldres galskab" af Svend Åge Madsen.
Det første kapitel virkede underligt, rodet, sådan en stil hvor man tænker: Hvad handler det her om?!
Men! Pludselig fænger den. Det gjorde den i hvert fald for mig.
Her kan man tale om litteratur i flere lag:

Én historie er den gamle klokker, der fortæller den unge latinskoleelev Bertel, om nogle åbenbaringer eller syn, som den gamle er begyndt at få.
En anden historie foregår i vores tid, hvor en anden gammel mand fortæller sin slægts historie til Tobias, en ung mand i vores tidsalder, og som læseren opdager, netop er de syner, som den gamle klokker i midten af 1600 tallet ser.
Den tredie historie fortælles af Tobias, som indgår et væddemål om at være god i et år, og det er hans mærkelige oplevelser, som læseren får indblik i.

Der er så meget tankevækkende stof i romanen, og jeg bliver nødt til at læse den igen en anden gang!

fredag den 22. maj 2009

Baader-Meinhof Komplekset!

Jeg var i biografen i går!
Det var "Der Baader-Meinhof Komplex" der var næste film i Biografklub Danmark. En film, der skildrer studenteroprøret i 1960'erne, og gav bl.a. et bud på, hvorfor nogle oprørere bliver så ekstreme i deres modvilje mod samfundets magthavere.
En god, men barsk, film.

Gammel dansk og Irsk historie..

Som læsehest og bibliotekar er Herman Bang nok en forfatter man bør stifte bekendtskab med! Jeg har læst "Tine", i en udgave med noter af Marie Hvidt og efterskrift af Villy Sørensen. Den første udgave af "Tine" kom i 1889.
Fortællingen foregår på Als i Sønderjylland under krigen i 1864. Tine og skovrider Bergs kærlighedsaffære, som forandrer Tines verden, samtidig med at verdenen omkring hende ødelægges.
Der findes mange analyser og fortolkninger af Herman Bangs forfatterskab.

Maeve Binchy har blandt mange andre romaner skrevet "Echoes", på dansk "Ekko". (Fra 1985). Den er filmatiseret i DR-tv i 4 afsnit under titlen "Genklange".
Den foregår i Irland i et lille lukket katolsk samfund. Tiden er 1950-1962. Enhver kender "sin plads", klasseforskellene er markante. Der er som altid i Binchy's romaner et stort persongalleri, men den overordnede historie handler om Clare, som er datter af ejeren af en lille butik i byen, og David, som er søn af byens læge. Hun kæmper for at få en uddannelse, og han kæmper for at frigøre sig fra de forventninger, der stilles til ham.

fredag den 15. maj 2009

Bare for sjov :-)

A little of everything..
Wordle: A little of everything

Ord-skyer, wordclouds, fra en udvalgt tekst! Tjek wordle.net.

Ugens film!

En anderledes film, en super god film, en Bornedal film... "Fri os fra det onde" er en af de film, man ikke glemmer lige med det samme. Den spiller i den grad på hele følelsesregisteret, man er lidt stille og tænksom, når Sonja Richter, der er fortæller, siger: Der er ikke mere.... Der er altså ikke mere! Den kan anbefales:-)

onsdag den 13. maj 2009

Månefuglen..

Jeg har genlæst "Månefuglen" af Lars Bo, en af de romaner jeg kan læse igen og igen. Det foregår i Vikingetiden, og man følger Asger fra hans barndom til han bliver voksen. Asger vil være maler, og Gymse, landsbyens heks, siger til ham: "Du er en mærkelig dreng, for jeg ser, at du skal sætte et tegn i verden som skal stå længe." Det tegn viser sig at være Asgers bidrag til det berømte bayeux-tapetet, det er nemlig ham, der maler på lærredet, og kvinder, under ledelse af dronning Matilda, der broderer hans tegninger.

torsdag den 7. maj 2009

Bøger og film.

Efter at have læst "Gøgereden" af Ken Kesey, ("One Flew Over The Cuckoo's Nest"), tænkte jeg over, hvor mange bøger jeg egentligt har læst, der er filmatiserede.
Skulle man lave en liste?? Næ, det er der nok nogle andre, der har gjort. Det er der også, men det er langt fra komplette lister, jeg fandt.
Det kan være en fremtidsprojekt, at få oprettet sådan en liste! Naturligvis én der jævnligt skal opdateres, da fænomenet langt fra er sjældent...

http://www.litteratursiden.dk/node/64398
http://www.mcpl.lib.mo.us/readers/movies/