fredag den 22. maj 2009

Gammel dansk og Irsk historie..

Som læsehest og bibliotekar er Herman Bang nok en forfatter man bør stifte bekendtskab med! Jeg har læst "Tine", i en udgave med noter af Marie Hvidt og efterskrift af Villy Sørensen. Den første udgave af "Tine" kom i 1889.
Fortællingen foregår på Als i Sønderjylland under krigen i 1864. Tine og skovrider Bergs kærlighedsaffære, som forandrer Tines verden, samtidig med at verdenen omkring hende ødelægges.
Der findes mange analyser og fortolkninger af Herman Bangs forfatterskab.

Maeve Binchy har blandt mange andre romaner skrevet "Echoes", på dansk "Ekko". (Fra 1985). Den er filmatiseret i DR-tv i 4 afsnit under titlen "Genklange".
Den foregår i Irland i et lille lukket katolsk samfund. Tiden er 1950-1962. Enhver kender "sin plads", klasseforskellene er markante. Der er som altid i Binchy's romaner et stort persongalleri, men den overordnede historie handler om Clare, som er datter af ejeren af en lille butik i byen, og David, som er søn af byens læge. Hun kæmper for at få en uddannelse, og han kæmper for at frigøre sig fra de forventninger, der stilles til ham.

Ingen kommentarer: