En samlet udgave af:
Drengen som ville være menneske - 1979
Leiv, Narua og Apaluk - 1979
Videre mod nord - 1980
Rejsen til Vinland - 1995
"Den lange rejse; Drengen som ville være menneske I-IV" af Jørn Riel, 2011
Købt ved bogsalg på det lokale folkebibliotek.
Fortællingen foregår i vikingetiden på Grønland.
Narua og Apaluk er søskende. De er inuitter - ordet for mennesker på deres sprog.
Inuitterne er et nomadefolk, de rejser efter de dyr, de lever af og af rejselyst for at opleve nyt.
Leiv er fra Island. Da hans far bliver dræbt af Thorstein Gunnarsson, vil han hævne faderen. Thorstein forvises til Grønland, og Leiv sniger sig ombord for at slå ham ihjel. Sådan går det nu ikke, for det første er Leiv kun en dreng, og for det andet er Thorstein er ikke den onde mand, han troede.
Skibet - en knarr - forliser, og Leiv redder livet og ender på Grønlands kyst. Her finder Narua og Apaluk ham og giver ham varme og mad. De finder en hule til ham, de lærer ham deres sprog og viser ham, hvordan han kan overleve i deres land. De bliver venner for livet.
Romanen er skrevet for både børn og voksne. Den beskriver eskimoernes oprindelige levevis og kultur i en tid, hvor mange af Jordens landområder endnu ikke er udforsket. Jørn Riel havde stort kendskab til de indfødtes kultur, og han fortæller så levende, at læseren bliver grebet og oplyst og får lyst til at vide mere.
Skønt at finde sådan en bog blandt tusindvis af udgåede bøger på biblioteksbogsalg - jeg troede, jeg kendte Jørn Riel, men denne havde jeg aldrig hørt om!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar