fredag den 28. maj 2021

Håbets rejsende

 "Håbets rejsende", Isabel Allende, 2020.

Endnu en fantastisk fortælling fra Isabel Allende.  
Romanen fortæller Spanieren Victor Dalmaus historie. Den foregår i årene 1938 til 1994 - fra Barcelona i Spanien til Venezuela til det nordlige Chile.

Da Borgerkrigen i Spanien ender med Francisco Francos diktatur, må Victor, hans gravide svigerinde Roser og hans mor flygte fra landet. Efter en dramatisk flugt og efterfølgende ophold i koncentrationslejr kommer udfrielsen i form af et skib. Skibet med navnet Winnipeg, hyret af digteren Pablo Neruda, sejler dem og flere tusind andre flygtninge til Chile. 

I Chile opbygger de et godt liv - men deres drøm er alligevel at kunne vende hjem til Spanien en dag.
Da militærkuppet i 1973 endnu engang gør dem til flygtninge, sætter de spørgsmålstegn ved, om det er Spanien eller Chile, der er hjemme.

Slægtshistorie, kærlighed, flygtningeliv, klasseskel, socialisme og diktatur - velskrevet, spændende, gribende. Det er en blanding af fiktion og fakta, så læseren er underholdt og samtidig belært om et af kapitlerne i verdenshistorien.

Fra bogens bagside: Håbets rejsende baserer sig på den sande historie om spanieren Victor Pey, der sammen med flere hundredtusinder spaniere måtte flygte fra Francos facister. Pey kom til Chile i 1939 med Pablo Nerudas skib Winnipeg, og Isabel Allende mødte Pey da de begge var i politisk eksil i Venezuela efter Pinochets kup i 1973.

Ingen kommentarer: