fredag den 16. februar 2018

Niceville

"Niceville" af Kathryn Stockett, 2009. Mit eksemplar er købt i genbrug, 2. danske udg., 5. oplag, 2013.
Historien foregår i 1962-1964 i Jackson, Mississippi. Der er skarp adskillelse mellem sorte/farvede og hvide mennesker. De farvede tjener de hvide, de regnes for en slags 2. rangs mennesker.
En af hovedpersonerne er Skeeter, en hvid kvinde. Hun har også haft en sort barnepige, men da hun vender hjem fra universitetet, 'opdager' hun skævheden i forholdet mellem sort og hvid.
Hun vil skrive en bog om de sorte tjenestepigers hverdag, det er et risikabelt projekt for alle implicerede.
Aibileen er den overordnede fortæller af historien. Hun har tjent de hvide hele sit liv, passet deres børn, som ser Aibileen som deres rigtige mor.
Aibileens veninde Minny er gift med Leroy, som drikker og banker Minny. Kapitlerne skifter mellem fortællerne Skeeter, Aibileen og Minny, så læseren får flere nuancer af forholdene mellem hvid og sort set med kvindernes øjne.
Forfatteren har skrevet 'egne ord' sidst i bogen, og bl.a. et citat fra Howel Raines' Pulitzer-prisvindende artikel "Grady's Gift":
Der er ikke noget vanskeligere emne for en forfatter fra Syden end hengivenhed mellem en sort person og en hvid i raceadskillelsens ulige verden. For den uærlighed, som samfundet bygger på, gør alle følelser suspekte, gør det umuligt at vide, om det, der opstod mellem to mennesker, var oprigtige følelser, medynk eller pragmatisme. (side 407)
Romanen er filmatiseret, og som det ofte er tilfældet, så overgår romanen filmen.

Ingen kommentarer: