tirsdag den 12. januar 2016

Dræb ikke en sangfugl

I 1960 skrev Harper Lee romanen "Dræb ikke en sangfugl". En roman om raceadskillelse i 1930érnes USA, i Alabama nede sydpå. Som folk tænkte dengang - både i 1930 og 1960, gør de stadig i 2015, hvor romanen er blevet genoptrykt.
Af en eller anden grund mener hvide mennesker, at farvede mennesker er mindre "værd". Ikke rigtigt den samme slags mennesker...
Sådan er det ikke i familien Finch, som består af far: Atticus Finch, sagfører, og 2 børn Jem og Scout. Her bedømmes mennesker på de indre værdier, og ikke på hudfarven.
Historien fortælles gennem pigen Jean Louise (Scout), hun er 9 år.
En ung farvet mand er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde. Atticus er forsvarer for Tom Robinson, og det er ilde set i det lille samfund. I de hvide borgeres øjne er der ingen tvivl om Toms skyld, og retssagen synes overflødig.
Sagen ses gennem Jem (Jeremy) og Scout, og børnenes retfærdighedssans og naturlige barnlighed sætter de voksnes verden under lup.
Et alvorligt emne beskrevet på en underholdende, nogle gange humoristisk, måde. Mennesketyper på godt og ondt, et samfunds uskrevne regler, vær endelig ikke anderledes - det gør naboerne bange..
Romanen har været meget omtalt, og da jeg fandt ud af, hvad den handlede om, måtte jeg også læse den. Og den levede fuldt ud op til mine forventninger!

Ingen kommentarer: