tirsdag den 16. december 2014

At redde fisk fra at drukne

Amy Tan: At redde fisk fra at drukne, 2006.
Bibi Chen - en kinesisk kvinde - er fortæller af denne specielle historie.
Hun er selv ganske særlig: hun er nemlig død!
Det er en fortælling om 11 mennesker på en rejse til Kina, og derfra ind i Burma/Myanmar. De er alle 11 venner af Bibi Chen, og hun skulle have været deres rejseleder. Alt var planlagt og tilrettelagt, og da hun på mystisk vis dør, beslutter de alle, at de vil gennemføre rejsen.
Den afdøde fortæller har den fordel, at hendes syn kan mere end de levendes! Som hun udtrykker det: Da gik det op for mig, at vi mister så meget af tilværelsen, mens vi er en del af den. Vi kan ikke se 99 % af naturens herligheder, for hvis vi skulle det, ville det kræve et syn som på samme tid er teleskopisk og mikroskopisk..(s. 271)
Så læseren får en indsigt i hver deltagers tanker, Burma/Myanmars politiske situation og Bibi's egen historie via denne særlige fortæller.
Emnet kærlighed beskuet fra flere vinkler er en afgørende faktor, og de 11 venners indbyrdes forhold under pres fortælles humoristisk og klogt.
At det har taget mig 3 uger at læse de små 500 sider har absolut intet med romanens indhold at gøre, men skyldes kun ydre omstændigheder:-) Den kan klart anbefales.

Ingen kommentarer: