søndag den 24. april 2011

Hulernes sang af Jean M. Auel.

Hulernes sang, 2011, den afsluttende fortælling om Ayla, en speciel pige der levede i den sidste istid.
Det startede med Hulebjørnens klan i 1981, og siden har Jean M. Auel fortalt en fascinerende historie både om menneskets udvikling, om mennerskers forskellighed og forhold til hinanden, og om Jordens forandring.
Hun fortæller om dagliglivet dengang, som hun forestiller sig, det har været, udfra en blanding af fakta og fiktion.
I dette sidste bind, er der en masse om huler med hulemalerier. Hulerne er hellige steder for istidsfolket, og en lang rejse rundt til forskellige huler, er en del af Ayla's oplæring til Zelandoni - en slags spirituel leder og helbreder.
Jeg har fået lyst til at opleve sådan en hule, det er kommet på min "ting jeg vil opleve før jeg dør"-liste:-)

torsdag den 7. april 2011

Schindlers liste.

Schindlers liste af Thomas Keneally, 1982, foregår under 2.verdenskrig i Polen. Oskar Schindler er medlem af Nazist partiet i 1938-39, men forfølgelsen og umenneskeliggørelsen af det jødiske folk er i hans øjne så voldsomt og så barbarisk, at han med bestikkelse, overtalelse og usandheder får købt en fabrik, der producerer emaljevarer samt "vigtigt krigsmateriel". I virkeligheden bruger Schindler fabrikken som skjul for at beskytte sin arbejdsstyrke, der består af jøder. Han sørger for mad, sørger for lægehjælp og giver jøderne en mulighed for at overleve krigen. Da udryddelsen, "endlösung", er på sit højeste, redder han over 1000 mennesker, ved at flytte fabrikken til Brinnlitz, en lille landsby i Mähren, Tjekkiet. Ved planerne om flytningen oprettes en liste over de mennesker, der får mulighed for at arbejde på Schindlers fabrik. De undgår Auschwitz og gaskamrene, og får i stedet mad og omsorg. Filmatiseringen af bogen har overvejende fokus på jøderne og deres umenneskelige kår, hvor bogens fokus er på Schindlers person, hvordan han var, og hvorfor han handlede, som han gjorde. Film som Sobibor, Holocaust og Schindler's List er med til at huske os alle på en tid, der aldrig må komme igen!

mandag den 4. april 2011

Christine.

Stephen King's roman "Christine", 1983, er historien om en anderledes bil! En ond bil! En 17-årig dreng køber "hende", et eller andet får ham til at se den som sin drømmebil, selvom den er et vrag, første gang han ser den. Han sætter den i stand, tror han, men det viser sig, at det er bilen, der regenererer sig selv, bilen der bestemmer radiokanalen osv. Bilen får mere og mere magt over drengen, og han ændrer personlighed fra at være en rar og fornuftig dreng til at blive et aggressivt, lumskt menneske. Ligesom den forrige ejer.... Status over mine S.K. romaner: 26 romaner, inkl. den sidst nye "Under kuplen".