lørdag den 19. oktober 2024

Terminalen

 Den 8. bog i serien om privatdetektiven Ravn, "Terminalen" af Michael Katz Krefeld, 2023. (Fundet i en container på Anholts genbrugsplads!)
Ravns venners barn bliver bortført, og det bliver starten på en opdagelse og optrevling af forfærdelige forsøg udført på mennesker. Styring og manipulation af hjernen i dagens Danmark.
En godt fortalt spændingsroman, dog med en lidt 'tam' slutning efter min mening. 
Krefeldt er en god fortæller, hans personer virker 'ægte'. 

Bogbinderen fra Jericho

 Pip Williams: Bogbinderen fra Jericho - 2024, e-bogs-udgave. (The Bookbinder of Jericho", 2023)
Peggy og Maude folder ark i bogbinderiet hos Oxford University Press. Det er i begyndelsen af år 1900, søstrene bor sammen i en husbåd i forstaden Jericho, der grænser op til Oxford. 
Peggy og Maude er tvillinger, men lige så ens de er udenpå, lige så forskellige er de indeni. Peggy drømmer om at læse de bøger, hun folder ark til, og at uddanne sig - Maude er tilfreds med at folde, og trives bedst, når rutinerne følges.
Da 1. verdenskrig bryder ud (1914-1918), overtager kvinderne mange af mændenes arbejdsopgaver. Der åbnes for nye verdener, udfordringer og oplevelser både for søstrene og deres medsøstre.
Ligestilling mellem kønnene og klassekamp mellem de sociale lag er emneordene i denne velskrevne roman.
Pip Williams har også skrevet "De glemte ords bog", som, skriver forfatteren i afsnittet 'Om bogen', egentligt ligger til grund for "Bogbinderen fra Jericho", som naturligvis også er på min "læse-liste".

tirsdag den 8. oktober 2024

Rejsen over stepperne

 "Rejsen over stepperne", 4. bind i serien om Jordens Børn af Jean M. Auel.
Det var "en lang rejse" - både for bogens hovedpersoner Ayla og Jondalar - og for læseren.
De forlader mamutoierne (Ukraine i dag) og rejser vest på mod Jondalars folk.
Undervejs på den meget lange rejse bliver landskabet, flora og fauna beskrevet i detaljer. De møder grupper af andre folkeslag undervejs, og oplever dermed forskellighed og ligheder mellem menneskene vedrørende f.eks. sprog og kultur.
Ofte sammenligner Ayla det folk, hun voksede op hos - neandertalerne - med "de fremmede": Cro Magnon mennesket. Og ligeså ofte får læseren de samme historier om hendes oplevelser fra de foregående 3 bind. Derfor læsemæssigt "en lang rejse"!
Den historiske del af serien er dog stadig interessant i mine øjne, derfor genlæser jeg serien med års mellemrum.
Jondalars folk/familie bor i det område, vi i dag kender som Frankrig. Med istids-brillerne på er rejsen fysisk meget lang og strabadserende for de 2 mennesker, de 2 heste og ulven.
Jeg er gået i gang med den 5. bog i serien "Folket i klippehulerne".