Anmeldelse.
Erik Claudi: "Øen; Eller sprækken i fladhedens afgrund", 2024.
5 mennesker ankommer af forskellige årsager til en usædvanlig ø i Østersøen.
De 3 af dem har været udsat for inhumane forsøg i forskningens navn. En af dem er på flugt grundet sin seksuelle orientering, og en kom med til øen ved en fejl.
De 5 mennesker har hver deres historie, som fortæller om misbrug og ensomhed, men også om menneskelige relationer og kærlighed.
Øen - bl.a. kaldet "Die Insel" - har også sin historie. Under 2. verdenskrig bliver den slettet fra verdenskortet - og i nutiden er øen gjort 'udektérbar'. Med andre ord har teknologi gjort den usynlig for alle andre end dem, der befinder sig på øen. Det er der naturligvis en grund til.
Hermann, som ejer øen, har været med til at kreere en computer indeholdende alle digitale spor fra hele verdenen. En teknologisk bedrift så stor at det var nødvendigt at skabe en anden computer til at forstå og kontrollere den første!
Romanen handler om kunstig intelligens - super-teknologi tilsat human forståelse. Den handler om overvågning af mennesker og om stræben efter perfektion og ensartethed, og hvilke omkostninger der er, når mennesker overskrider etiske grænser.
De 431 sider var underholdende. Ikke som i "letfordøjelig" underholdning, men bid for bid gav den stof til eftertanke, om den virkelighed vi lever i anno 2025.
I menneskehedens historie har vi altid søgt efter løsninger. I dag er teknologier blevet optimeret, så det er blevet sværere at gennemskue, hvad der er sandhed og løgn. Erik Claudi har i et beskrivende, detaljeret sprog skrevet en roman, der givet et bud på, hvordan en fremtid med kunstig intelligens måske kan se ud, og hvordan det kan gå galt, hvis vi ikke er opmærksomme nok.
Jeg er blevet underholdt og blevet klogere! Tak til Erik Claudi.
MetteGerdt
STORT OG SMÅT - MEST LITTERATUR!
søndag den 6. juli 2025
Øen; Eller sprækken i fladhedens afgrund
tirsdag den 24. juni 2025
Byen og havet
"Byen og havet" af Keld Conradsen, 2022.
Fra bagsiden: En genial studerende finder i 1960'erne afgørende bevis for den nye og revolutionerende teori om kontinenternes drift. Men det geologiske miljø er ikke klar til teorien og støder hende fra sig...
Romanen handler om Jenny og om hendes søn Arvid. En jeg-fortæller får indblik i Jennys liv og forskning via en kasse med personlige breve og en kladde til et speciale med data, undersøgelser og udregninger om kontinenternes drift.
Om naturvidenskab og menneskelige omkostninger. En "videnskabsroman" kalder litteratursiden den, og det er en passende betegnelse.
Det var en roman, der var svær at lægge fra sig, interessant og velskrevet. Jeg blev anbefalet at læse den, og den anbefaling giver jeg hermed videre.
Jeg er i øjeblikket i gang med et anmeldereksemplar: "Øen; Eller sprækken i fladhedens afgrund" af Erik Claudi. Den skriver jeg om, når jeg er færdig - men den er også god;-)
fredag den 13. juni 2025
I en dråbe
Sissel-Jo Tomaselli Gazan: "I en dråbe", 2024.
En af yndlingsforfatterne er begyndt på en ny krimiroman-trilogi. Den første er "I en dråbe", hvor læseren møder hovedpersonen Mia Jinju Thiel-Jensen. En teenager der mister sin mor og opdager nye sider af sine nærmeste.
Mia er adopteret, hun kom til Danmark, da hun var 9 mdr. gammel. Hun har et særligt og tæt forhold til sin adoptivfar, Finn, de har mange fælles interesser, og han er fascineret af Korea og af Mias superhukommelse.
Det samme gælder ikke for forholdet til adoptivmoderen, Merethe. De to har flere sammenstød, og moderen har det svært med det fokus, Finn har på Mia - hendes koreanske baggrund og evnen til at huske ansigter og hændelser fra barndommen. Netop den dag Merethe forsvinder har de skændes, og Mia føler sig skyldig og prøver at opklare, hvad der er sket.
År senere bliver Mia uddannet som kriminalbetjent og da andre lignende forsvindingssager dukker op, følger hun sporet. Nye metoder indenfor opklaringsmetoder er kommet til, og DNA-profilering og retsbotanik er redskaber, der kan afsløre vigtige informationer - også i gamle sager, der ellers var opgivet.
Romanen handler om familier, om adoption, om børn, om at høre til - og så er der spændingsmomentet i opklaringen af Merethes forsvinden og de andre sager, hvor der lidt efter lidt viser sig en fællesnævner.
De 450 sider blev læst på nogle dage, Sissel-Jo er en fantastisk forfatter, der formår at holde læseren fanget til sidste side. Jeg er endnu aldrig blevet skuffet over hendes romaner - sproget og indholdet er suverænt!!
torsdag den 5. juni 2025
88%
Maren Uthaug: "88%", 2024.
Kvinderne har fået nok af mænd! Mænd har i det meste af verdenshistorien været herskere - kvinder blev set som et fejlprodukt - i hvert fald ifølge de gamle grækere.
Inga er meget gammel, hun har levet mange liv og husker dem alle. Hun er en kraft, der hjælper kvinderne med at undertrykke den nogle gange opståede empati for mændene, som efter evolutionen er spærret inde i centre og ikke længere regnes for mennesker.
Mændene bruges stadig til sex, men bare for underholdningens skyld, da kvinderne sagtens kan reproducere sig selv via kunstig befrugtning.
Alt skulle være godt for kvinderne, men nogle af dem har det alligevel ikke godt. Nogle har mere succes end andre, og dem der har succes vil ikke det, de er bestemt for!
Et 'spændende' tankeeksperiment, men lidt for kunstigt efter min smag. Slutningen føltes lidt flad - måske skulle Uthaugs "11%" læses først for forståelsens skyld??
Nu er romanen læst, og Maren Uthaug er en god forfatter.
søndag den 6. april 2025
En djævelsk plan
Inger Wolf: En djævelsk plan, 2018. (I serien om Christian Falk)
Christian Falk, psykiater, har oprettet egen klinik sammen med kæresten Emma. Han har stadig mareridt efter sagen med Kragemanden.
En tidlig morgen bliver han ringet op, politiet har brug for hans ekspertise: En ung handicappet mand er fundet dræbt i en swimmingpool. På gerningsstedet er der tegn på, at gerningsmanden har en afvigende psyke.
Men pludselig vendes sagen på hovedet, og det er Christian, der efterlyses som morder.
Som altid fortæller Inger Wolf en fantasifuld og overraskende historie. Men nu er der vist heller ikke mere kød på Christian Falk-profilen - denne var ikke nær så god som Kragemanden.
Flugten fra Auschwitz
"Flugten fra Auschwitz", Rudolf Vrba, 2016. (Oversat efter "I escaped from Auschwitz"
Bogen blev oprindeligt udgivet i London i 1963 under titlen "I Cannot Forgive". (fra kolofonen.)
Rudolf Vrba boede i Slovakiet, året var 1942, han var en ung jødisk mand på 17 år.
Forskelsbehandlingen af jøderne og udsigten til at blive fjernet fra Slovakiet og sendt til et reservat i Polen, fik ham til at flygte fra sit hjem med planen om at tilslutte sig den eksilerende tjekkoslovakiske hær i England.
Planen slog fejl, og han blev sat i en arbejdslejr i Slovakiet. Her flygtede han fra, men friheden var kort, og han endte på et tog til Auschwitz.
De fornedrende forhold, volden, sulten og afmagten fortæller Rudy (Rudolf) om - og hvordan det lykkedes ham at overleve i 2 år og til sidst flugten fra udryddelseslejren i 1944.
Det er en fortællende beretning om et af verdens mørkeste kapitler.
"En dramatisk førstehåndsberetning fra civilisationens nulpunkt. Samtidigt et historisk nøgledokument: Forfatteren er den ene af mændene bag Vrba-Wetzler-rapporten fra 1944". (Fra bagside-tekst).
En stærk bog der kan anbefales!!
fredag den 21. marts 2025
Harry Augusts første femten liv
På anbefaling har jeg lånt og læst "Harry Augusts første femten liv" af Claire North. Romanen er fra 2014 på original sprog, oversat til dansk i 2016.
Harry August er en Ouroboraner! Hans liv begynder forfra, hver gang han dør. Samme udgangspunkt og samme historiske hændelser, men hans eget liv kan ændres. Samtidigt er han Mnemoniker - han husker alt fra sine tidligere liv. Dermed kan han lære nyt i sine liv, og opnår efterhånden flere og flere kompetencer.
I sit 4. liv bliver han bekendt med en gammel orden, der kalder sig Kronos-logen. Et selskab af disse Ouroboranere/Kalachakraer som bestandigt gennemlever det samme forløb af historiske begivenheder. De hjælper hinanden på forskellig vis, bl.a. økonomisk. Logens motto er "Kompleksitet skal være din undskyldning for inaktivitet" - for ændrer man historiens gang, kan der ske uforudsete hændelser!
Da Harry ligger for døden for 11. gang, kontaktes han af en pige. Hun medbringer en advarsel om at verden går under - men alt for hurtigt. Der er nogen, der har trukket informationer ned gennem tiden, og ødelæggende kræfter er sluppet løs. Det er Harrys opgave at finde ophavsmanden og få stoppet ham!
Historien springer lidt frem og tilbage i Harrys liv. Harry fortæller historier, der ikke synes at hænge sammen, men 1/4 inde i romanen blev jeg 'fanget'. Historierne begynder at få relation, og det hele fører frem til slutningen. En fremragende slutning!
Det var en god og spændende roman, én af dem der vil blive bedre ved genlæsning.
Tankevækkende: Bør man ændre i nutiden, hvis man kender fremtiden? Hvilke konsekvenser kan det få?