tirsdag den 2. januar 2018

Dronning Grågylden

Dronning Grågylden af Moa Martinson, 1980. (Originaludgaven Drottning Grågyllen er fra 1937.)
I romanen følger man bl.a. nogle af børnene fra et soldaterlod. Det er fattige folk, hvor faderen er soldat, og familien har derfor fået et hus og et stykke jord - et 'lod' - som en del af lønnen. Der kommer et nyt barn hvert år, og de ældste børn er nødt til at komme ud at tjene andre mennesker for at få føden og lidt penge.
Hos Fia på Stena er der lidt mere styr på økonomien og børnefødslerne, for her har far-soldat forladt kone og børn til fordel for en anden kvinde. Fia får en særlig tilladelse til at beholde 'loddet'.
Mathilde er en frøken fra en faldefærdig gård, Falla. Der bor hun med sin småtossede far, og hun er ene om at holde sammen på husholdningen.
Man møder flere personer i romanen, men Klara fra familien Lord på soldaterloddet, Anna som er datter af Fia på Stena og Mathilde på Falla er de 3 personer, der er i fokus.
I det lille svenske samfund for flere hundrede år siden lever menneskene skarpt adskilt. De fattige forbliver fattige, og dem der er højst på strå forbliver finere, selvom pengene bliver små.
Romanen er lidt langtrukken til tider, mest der hvor Moa Martinson går i helikopterperspektiv. Jeg er mest til beskrivelser af menneskene, deres tanker og følelser.

Ingen kommentarer: