tirsdag den 28. februar 2017

Regulatorerne

"Regulatorerne", Stephen King som Richard Bachmann, 1996.
Poplar Street i Wentworth Ohio invaderes af fjendtligt legetøj i overstørrelse! Tiden står stille, og ingen aner hvad der sker..
En autistisk dreng og et monster er 'opskriften' på denne gyser. I romanen "Desperation" fortæller King første gang om Tak - og det er denne uhyrlighed, der digtes videre på.
For autenticiteten består romanen af dagbogs indslag, brevveksling, avis notitser og et dokument fra en afdød.
Ikke en af de bedste Stephen King romaner, men god underholdning og spændende plot.

torsdag den 23. februar 2017

Flammetræerne i Thika

Elspeth Huxley: Flammetræerne i Thika; Erindringer fra en afrikansk barndom, 1959.
Gennem barnet Elspeth får læseren et billede af pionerlivet i Øst Afrika år 1913.
Hun ankommer som 5-6 årig til en uciviliseret verden. Med vilde dyr og naturmennesker, der opfatter europæerne værende ligeså mærkelige, som det modsatte er tilfældet.
De hvide forsøger at tæmme naturen, og det lykkes til en vis grad. De indfødte forbliver dog tro mod deres egne overbevisninger: mystik og overtro.
Bogen ender da 1. verdenskrig bryder ud. Faderen skal i krig, og mor og datter tager derfor tilbage til Europa. Jeg har læst mig til, at Elspeth Huxley vendte tilbage til 'sit' Afrika flere gange, som blev en del af hendes verden.
Jeg har læst bogen før, men kunne ikke huske den. Jeg synes den fanger, fordi det er via et barns oplevelser. Der er de små detaljer, barnets undren, og indblikket i de voksnes verden, som hun jo ikke helt forstår.

mandag den 20. februar 2017

Begærets butik

Begærets butik, Stephen King, 1991/1993.
En mystisk fremmed åbner en besynderlig butik i den lille by Castle Rock. Ingen kan helt sige, hvad der handles med, men dem der køber ting derinde får deres inderste ønsker opfyldt - for en stund.
For prisen er høj, og når de opdager det, er det for sent..
Indehaveren Leland Gaunt har særlige evner, og han får snart pisket en hadsk stemning op i den lille by.
Sheriffen Alan Pangborn er 'The good guy' - Leland er modsætningen, det uhyggelige udefrakommende, ham der skal bekæmpes.
En pageturner, spændende bygget op, splatteragtigt ind imellem (!). Sjovt at King får flettet nogle af sine personer fra andre fortællinger ind i historien (interteksktualitet) (bl.a. s. 152)
Romanen blev filmatiseret med Max von Sydow i rollen som Mr. Leland. (1993) En meget skuffende film, som de fleste af Stephen Kings filmatiserede romaner desværre er.

mandag den 13. februar 2017

Slottet på den fjerne ø

Victoria Holt: Slottet på den fjerne ø, (Lord of the Far Island), 1975. (Dansk i 1977)
En jeg-fortæller Ellen Kellaway er den fattige slægtning, der vokser op hos en velhavende familie. Hun mistede sin mor, da hun var 5 år, og faderen kendte hun ikke.
Efter en tragisk hændelse umiddelbart før Ellens bryllup - der skulle have ført hende ind i de riges verden - bliver hun inviteret til en lille ø, Far Island. Øen ejedes af hendes nu afdøde far, og Ellen får sin families historie lidt efter lidt. Noget bliver dog holdt skjult, og hun føler, at noget er forkert.
Som i alle Victoria Holts romaner er hovedpersonen en køn eventyrlysten pige med ben i næsen. Ellen er ingen undtagelse. Der foregår noget mystisk, og Ellen skal løse mysteriet - inden hun bliver dræbt...

Vinterbørn

Vinterbørn, Dea Trier Mørch, 1976. (Min: 8. opl. trykt i 1979)
Et lille samfund i samfundet, svangregangen på Rigshospitalet, december-januar 1975.
Kvinder med forskellige komplikationer i deres graviditet, de er indlagt i en længere periode, og danner indbyrdes forhold.
En roman, der er vedkommende for alle kvinder, der er gravide eller har været det.
Rammerne er naturligvis forældet, men følelserne og oplevelserne de er evigtgyldige.
Håb, frygt, forventninger - på hospitalet er de alle i samme båd. Ude i 'verdenen' kommer de fra forskellige samfundslag og har forskellige baggrunde.
Titlen Vinterbørn er dobbelttydig: fortællingen foregår fra 16. december til 15. januar, midt om vinteren. Men kuvøsebørnene, de for tidligt fødte, med synlige eller ikke synlige medfødte misdannelser, dem kalder de Vinterbørn...
Roman har illustrationer i form af forfatterens egne linoleumstryk.

fredag den 10. februar 2017

De der søger

De der søger, Stephen King, 2015. (DK 2016)
Som i Mercedesmanden er Bill Hodges, den pensionerede opdager, en af hovedpersonerne.
Han kommer dog først ind i historien efter 175 sider! King starter sin historie i 1978 med et mord på en forfatter. Dernæst introduceres læseren til Morris Bellamy - morderen - som er sygeligt besat af forfatterens udgivelser, og uforstående overfor afslutningen på en serie af  forfatterens bøger.
I nutiden møder man Peter Sauber, søn af et af ofrene i Mercedesmanden. Pete er også ret begejstret for omtalte, nu afdøde, forfatter, og han finder en skat!
Efter at alle kortene er lagt op, kommer Hodges ind i fortællingen. Han er helten!
En spændende og genial roman. I sidste kapitel lægges op til endnu en historie med Hodges i hovedrollen, men at skrive mere om det vil være for afslørende..
Der kommer forhåbentligt mere fra Stephen King!

onsdag den 8. februar 2017

Inger Prier I og II

Inger Prier, 1 og 2, en uafhængig fortsættelse af Priergårdsslægten. 
Inger Prier er oldebarn af den Inger, jeg mødte i Priergårdsslægten.
Hun har den samme viljestyrke og udstråling som sin oldemor, men hun har også en vision om, at komme ud i den store verden og opleve noget andet end det hjemlige Falster.
Det er ikke friere, der er mangel på, men Inger vil ikke binde sig. Det lykkes hende at komme afsted, først rundt i Danmark, derefter Sverige, Norge og England, og til sidst kommer hun til Amerika, hvor hun rejser alene rundt.
Kærligheden møder hun flere gange, men hun ønsker noget andet i sit liv.
Bøgerne er oprindeligt skrevet i 1923/1924, mine lånte udgaver er 3. udg. fra 1970.
Helene Strange er forfatteren.