fredag den 28. oktober 2016

Du bor i dit navn

Jørn Riel: Du bor i dit navn, 1976. Fra Anholt-hylden!
Om Ane og Jørgen der flytter fra Fyn til Vesterbro, Kbh.
Jørgen er sømand, og er ikke et helt menneske  uden livet på søen. Anes kærlighed til Jørgen er stærk, men det er svært at leve i et ægteskab, når man er fra hinanden i lange perioder.
Den yngste af deres børn, Peter, drages som faderen af havet og eventyret. Da han bliver kæreste med barndomsveninden Amy, ser det ud til, at historien gentager sig. De må begge vælge mellem kærlighed og fornuft.
Historien foregår ca. 1930-1950, og giver et billede af livet og samfundsforhold på den tid.
En god kærlighedshistorie, lidt sørgelig ind imellem, godt fortalt.

lørdag den 22. oktober 2016

Revolution

"Revolution", Jakob Ejersbo, 2009. 2. bog i Afrika-trilogien.
Det er noveller/fortællinger om (bi)personerne i Eksil.
Om Sofie, den grønlandske pige, hvordan hun ender i Afrika.
Den indiske pige Naseen og dermed om indernes tilstedeværelse i Tanzania.
Panos, der er i eksil i England. Panos bankede Stefano, da denne bare så på, at Samantha blev voldtaget.
Panos vil op på Uhuru Peak, det højeste punkt på verdens højeste fritstående bjerg. Han vil sige et sidste farvel til Samantha.
Rachel, en indfødt piges historie. Om kampen for overlevelse, og salg af sig selv som den sidste udvej. Rachel spotter den danske Christian ud, ser ham som sin overlevelse, og de bliver et par.
Sharif, Mick og Jarno - alle fra den internationale skole - og Shakila, som var datter af en læge i Tanzania, der havde de rigtige forbindelse, som blev hendes billet til en uddannelse på Cuba, og senere et liv i USA.
En novelle om Moses, der knokler under jorden i en af de mange miner, hvor man leder efter mineralet Tanzanit. Ingen sikkerhed, ingen respekt for menneskeliv.
Ejersbo fortæller om et smukt, anderledes, barskt Afrika med mange nationaliteter. Overvejende med 'den hvide mand' som hersker, selvom det ikke er hans land. Alle de fremmede påvirker på hver deres måde det vilde land.
Jeg glæder mig til at få fingrene i den 3. bog: Liberty.


tirsdag den 11. oktober 2016

Sletternes Herre

Sletternes Herre, Michael Blake, 2001 - på dansk i 2003.
Et folk udryddes. En kultur forsvinder.
"De hvide" tromler endnu engang hen over noget, der for dem er uforståeligt.
Civilisationen ødelægger den fine balance i naturen, som indianerne i tusindvis af år har opretholdt.
Indianerne ser bisonen som en "bror". De takker Den store Ånd, og anvender hele dyret til føde, til klæder og redskaber. Den hvide mand ser profit, de tager blot skindet og tungen, og lader resten af de enorme dyr ligge og rådne op på prærien.
En forfærdelig og sørgelig historie, som kan og skal fortælles mange gange.
Danser med Ulve - aka løjtnant Dunbar - er blot én af hovedpersonerne, Ti Bjørne, Sparkende Fugl og Smiler Meget spiller også vigtige roller i romanen, der er en fortsættelse af Danser med Ulve.

onsdag den 5. oktober 2016

Stemmer fra fortiden

Stemmer fra fortiden, Barbara Erskine, 1986.
Joanna Clifford (Jo) er journalist på et damemagasin. Hun vil skrive en artikel om reinkarnation, hun bliver hypnotiseret for at finde ud af, om hun selv har levet andre liv i fortiden.
Det har hun - naturligvis - og oplever meget livagtigt en tidligere tilværelse som Mathilda de Braose, en kvinde der levede i det 12. århundrede.
Jo kan ikke slippe den anden verden, og i nutiden trækkes der snart tydelige paralleller mellem de mænd, der elskede Mathilda/Jo dengang og nu. Nogle af mændene ønsker hende død...
En meget 80'er agtig spændingsroman. Emnet er spændende, men romanen overdramatiserer en tak for meget til at plottet virker overbevisende.
En bog fra egen hylde, der nu kommer til genbrug.

lørdag den 1. oktober 2016

Danser med ulve

"Danser med ulve", Michael Blake, 1988/på dansk 2003.
Løjtnant Dunbar bliver efter eget ønske udstationeret på Fort Sedgewick, hærens allerfjerneste udpost - spydspidsen i en storslået plan om at drive civilisationen dybt ind i præriens hjerte. (S. 14)
Da Dunbar ankommer, er fortet netop blevet forladt, men han vælger at blive. Måske er der mænd blot få timer borte, tænker han. Men der kommer ingen, og der er ingen, der ved, at han er der.
Tilfældigt kommer han i kontakt med Comanche indianerne - han tiltrækkes af deres levevis, og bliver accepteret af stammen.
En roman om civilisationen kontra et naturfolk. Om den amerikanske hærs forsøg på at udrydde de indfødte, så de kan overtage landet. Og om den store forskel på hvordan naturen opfattes og bruges af de to befolkningsgrupper.
Den giver til tider et humoristisk billede af løjtnant Dunbars ihærdige anstrengelser for at blive en af dem - indianerne - men også et lidt sørgmodigt billede om et naturfolks endeligt.
Der er en fortsættelse: Sletternes Herre, den er netop bestilt på biblioteket:-)