fredag den 30. januar 2015

Isprinsessen.

Camilla Läckberg: Isprinsessen, 2005 - e-bog.
(Gratis e-bog fra PeoplesPress via Instagram.)
Den første bog om forfatteren Erica Falck, hvor historien foregår i en lille by Fjällbacka.
En kvinde findes død i et badekar, pulsårerne i begge håndled er skåret over. Det ligner et selvmord, men viser sig hurtigt at være mord.
Noget er skjult - gamle hemmeligheder kommer frem, og hemmeligheden er nøglen...
Erica kendte den unge kvinde, Alexandra, og bliver på den måde involveret i sagen. Hun inspireres til at skrive en bog om hende!
Patrik Hedström er politimand, og kender Erica fra deres skoletid. Han har altid haft et godt øje til hende, og da de mødes i forbindelse med opklaringen af mordet, finder de sammen.
Så en svensk (femi)krimi, der udover mord og opklaring også består af emner som kærlighed og parforhold, misbrug af børn og hustrumishandling.
Den næste bog i "serien" om Erica Falck hedder Prædikanten, og den blev købt for bare 15,- kr. på samme vis som Isprinsessen.
Jeg er nok ikke helt fan af Läckberg, men hendes plot er geniale, så ser jeg lidt bort fra den - i mine øjne - lidt "Bridget Jones"-agtige måde at beskrive personer og situationer på.

søndag den 25. januar 2015

Afsporet

Michael Katz Krefeldt, Afsporet, 2013, e-bog.
Hovedpersonerne er Erik, hvis far udstopper dyr i kælderen, Masja - en prostitueret der er kommet i klørene på en mand, der handler med menneskeliv, og Thomas Ravn, som har orlov fra sin stilling som politimand.
Deres historier flettes efterhånden sammen da Masja's mor beder om hjælp til at finde datteren. Hun er bekymret, da hun ikke har fået livstegn fra hende i nogle år. Ravn, som er ved at sumpe helt hen, lover modvilligt at gøre et forsøg på at finde ud af, hvad der er blevet af hende. 
Som den forrige Katz Krefeld er denne også en pageturner, han skriver godt. 

fredag den 16. januar 2015

Forbandede yngel

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Forbandede yngel, 2013.
Lisa er i Afghanistan som soldat, da hun bliver kaldt hjem til Danmark. Hendes lillesøster Marie har forsøgt selvmord.
I flyet på vej til Danmark sidder hun ved siden af lægen Andreas, en mand hun har stor tillid til, og et menneske, der er kommet til at betyde meget for hende.
Hun fortæller ham sin livshistorie, om en barndom med en psykisk ustabil mor og en far, der var en afstumpet, voldelig mand.
Lisa har 3 søskende, og alle 4 børn er præget af en barndom med usikkerhed og vold, med forældre de ikke kunne stole på.
Lisa sammenligner sit liv med en opvækst på østsiden af Berlinmuren, at se det hele blive revet ned og opdage, at man har levet på en løgn. (s. 12)
Læseren får historien i de tilbageblik, som Lisa fortæller Andreas, og parallelt med fortiden følger man de nu voksne børn, der holder sammen og passer på hinanden.
En fantastisk bog - Riebnitzsky laver bogstaver om til billeder inde i hovedet! Den kan kun anbefales!

søndag den 11. januar 2015

Libido

Endnu en adventsgave fra Politikens Forlag: Libido af Morten Sabroe, 2013.
En meget sigende titel...
Romanen handler om kønsdrift! Og ikke ret meget andet...
Om erotisk lyst, sex uden følelser, sex anvendt som magt over andre, kvinder versus mænd.
Selve handlingen er lidt "tynd": Phillip elsker Nora, hun forlader ham, han vil ha' hende igen - tror han.
Angste mænd, der er bange for ikke at slå sexuelt til overfor (deres) kvinder - utroskab - feminisme - kønspolitisk debat.
Et direkte sprog - saftigt, vil nogen nok kalde det.
Af og til er der scener, der er ret morsomme, nok fordi hovedpersonen fremstilles som en ynkelig mand, men overordnet set sad jeg med en lidt flad fornemmelse, da bogen var slut og tænkte: "hvad ville Sabroe egentligt?"

tirsdag den 6. januar 2015

Kære Lise

"Kære Lise", 1997, fra forlaget Møntergården, er en hyldest til journalisten og forfatteren Lise Nørgaard. 19 af hendes venner og bekendte har givet deres bidrag i form af små fortællinger, hvor de deler nogle af de minder og oplevelser, som de har fælles med Lise Nørgaard.
Jane Aamund, Peter Schrøder, Lone Kühlmann og Helle Virkner for at nævne nogle af dem, jeg kender!
Bogen er - ud over at fejre Nørgaard's 80 års fødselsdag - også en donation til AIDS fondet. Udgivelsen af bogen udløste 125.000 kr. til fonden.
En hyggelig bog; Hvem i Danmark synes ikke godt om Lise Nørgaard? Og med bidragene fra mennesker, der har været tæt på hende, så får læseren et billede af en intelligent kvinde, der ud over at være eminent til at skrive, også forstår at afkode de elementer ethvert menneskes personlighed består af.
Serien "Matador" nævnes mange gange, og termer som "Nationalt klenodie" og "professionel" er med til at beskrive Lise Nørgaard.

fredag den 2. januar 2015

De hængte hunde

"De hængte hunde", Jens Henrik Jensen, 2012. En gave fra Politikens Forlag - de uddelte advents-gaver, hvis man blot meldte sig til deres nyhedsbrev! Dejligt:-)
Krigsveteranen og tidligere Jægersoldat Niels Oxen lider af PTSD, og ønsker egentligt bare at leve i fred ude i Rold Skov. Ufrivilligt drages han ind i en opklarings sag, da ambassadør Corfitzen findes død i sit hjem på Nørlund Slot.
Corfitzen sidder død bundet til en stol. Han er ikke dræbt, men tilsyneladende død af hjertestop midt under et forsøg på, at få oplysninger ud af ham.
Hans hund er også død, den er blevet hængt ...
Motivet er uklart, og først da koblingen mellem andre dødsfald, hvor ejernes hunde er blevet hængt, sker der noget.
PET's chef, Axel Mossman, er manden, der hyrer Oxen til at finde spor - på den grove måde! Men som sagen skrider frem, tyder det på, at Mossman måske slet ikke ønsker at sandheden kommer frem.
Det er en skummel sag, og der er flere skjulte dagsordener.
En super god bog - den kan klart anbefales - tak til Politikens Forlag:-)


torsdag den 1. januar 2015

Top 15 over læste bøger i 2014!

Min "Top 15" over bøger læst i 2014!
Nyt og gammelt og forskellige genrer.
(Listet efter rækkefølgen de er læst i)

Din eneste ven - Jan Mehlum
Vigtigt at vide om Ludmilla - Sissel-Jo Gazan
Den eneste udvej - Klaus Scharbau
Det fjerde skud - Annie Mai Nielsen
Den Sønderjyske farm - Erling Jepsen
Dolores Claiborne - Stephen King
Undskyldningen - Hanne-Vibeke Holst
Blodig sommer - Sebastien Japrisot
Hvis sandheden skal frem - Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Under en sort himmel - Inger Wolf
Hvor hjertet er - Billie Letts
En nødvendig død - Jan Mehlum
Røde Orm - Frans G. Bengtsson
Protokollen - Michael Katz Krefeld
At redde fisk fra at drukne - Amy Tan