lørdag den 27. september 2014

En dronnings bekendelser

En af de gamle fra hylden: Victoria Holt's "En dronnings bekendelser", 1969.
En opdigtet biografi om den franske dronning Marie-Antoinette - hende der endte sit liv i guillotinen i 1793.
Historien er fortalt i jeg-form, og dronningen fortæller om sin opvækst i Østrig, om ægteskabet med Ludvig d. 16., om livet ved det franske hof, og om den rolle hun kom til at spille i den franske revolution.
En romantisk historie, men bygget på historiske fakta, så man bliver underholdt og undervist på samme tid.
Jeg har læst den adskillige gange af samme grund.

søndag den 21. september 2014

Hvor hjertet er

Billie Letts: Hvor hjertet er - på dansk i 2006.
("Where the Heart is - 1995)
Novalees' historie starter, da hun som 17-årig (gravid i 7. måned) bliver efterladt af sin selvoptagede kæreste i en lille by Sequoyah ved et Wal-Mart butikscenter.
Af nød bor hun skjult i butikscentret, lige indtil den dag fødslen går igang!
Novalee har aldrig haft et rigtigt hjem, og det er hendes drøm. Et hjem uden hjul under!
Den første indbygger i Sequoyah, der ønsker hende velkommen, siger til hende, at hjemmet er dér, hvor éns historie begynder - og det gør den så.
Hun får gode hjælpsomme venner i byen, alle vil gerne hjælpe den unge mor. Hun vokser som menneske i den positive atmosfære, og hende og den lille datter Americus bliver centrum for den del af det lille samfund, hun er dumpet ned i.
Et eventyr om venskab og kærlighed der kan overvinde alt.
Romanen er filmatiseret.

torsdag den 18. september 2014

Dawes' sidste kamp.

Stephen King/Richard Bachman: Dawes' sidste kamp, på dansk i 1993. Original titel "Roadwork", 1981.
Bart Dawes er en tikkende bombe!
Hans arbejdsplads og hans hjem skal rives ned for at give plads til en ny vej.
På arbejdspladsen er det hans job at finde et nyt egnet sted, og i privatlivet er det også hans opgave at finde et nyt hjem til hustruen og ham selv.
Men det gør han bare ikke! Han lader som om, indtil virkeligheden trænger sig så meget på, at hans svigt af både kollegaer og hustruen er synligt for alle.
Bart nægter at flytte fra sit hus, og tager drastiske metoder i brug. Han kæmper, men hvad handler kampen egentligt om? Holder han bare fast i noget, der for altid er tabt?
Jeg synes ikke, at det er en typisk King roman. Men den er bygget godt op, det hele eskalerer, og man venter spændt på afslutningen.

søndag den 14. september 2014

Under en sort himmel

"Under en sort himmel, Inger Wolf, 2013 - e-bog.
En dansk vulkanforsker i Alaska og hans famile bliver dræbt - undtagen datteren, den 11 årige Marie. Hun er til gengæld sporløst forsvundet.
Da det er danske statsborgere, bliver den danske politikommisær Daniel Trokic sendt til Anchorage, for at følge med i sagen, som politidirektøren udtrykker det.
Angie Johnson - kriminalassistent og efterforskningsleder i Anchorage - får Daniel som makker, og de arbejder særdeles godt sammen!
En spændende krimi, der samtidigt fortæller om natur og befolkning i Alaska, som jeg var så heldig at opleve i et par uger i sommer:-)

fredag den 5. september 2014

Spøgelserne på Frilandsmuseet

"Spøgelserne på Frilandsmuseet" af Steen Langstrup, 2013, e-bog lånt via e-reolen.dk.
En samling mystiske historier fortalt af ansatte, vagter og besøgende på Frilandsmuseet om spøgelser og andre overnaturlige oplevelser, samlet sammen af forfatteren Steen Langstrup.
Det er specielt 3-4 af de gamle gårde, hvor disse sære historier knytter sig til. Den grå mand og den hvide dame, oplevelser om massiv fjendtlighed og fornemmelser af en uhygge i bestemte rum, håndtag der bevæger sig, uden at der er mennesker i nærheden...
Forfatteren selv beskriver også om mystiske hændelser under research processen, hvor der skete uforklarlige ting.
Det hele serveres sagligt fortællende og meget interessant, og efter at have læst bogen, er man ikke i tvivl om, at der er mere mellem himmel og jord, og at der foregår noget særligt derude i Brede!

torsdag den 4. september 2014

Dødemandsbjerget

"Dødemandsbjerget", Henrik Ventzel, 2009. (E-bog)
En historie om menneskers drømme og håb, og om at miste - stedet er Skagen i årene 1817-1829.
Der er to fortællere: Marie, datter af en fisker, og Jan, som er en slave fra Charleston.
Marie har netop mistet sin stedmoder, hendes far har mistet livsgnisten, så de andre fiskere begynder at se skævt til dem. Det er svært at passe ind i det lille samfund.
Jan forsøger at finde sin plads hos byfogeden, han savner sin familie i Charleston, og føler sig ikke helt tilpas hos de hvide mennesker. Han finder efterhånden trøst i alkoholens glemsel.
De to skæbner kædes lidt efter lidt sammen af en forfærdelig hændelse.
Forfatteren serverer et godt billede på et lille fiskersamfund for næsten 200 år siden. De mange skibsforlis, afhængigheden af hinanden, livet og døden der hænger uløseligt sammen.
En rigtig god læseoplevelse!

onsdag den 3. september 2014

Morderisk bedrag.

Dan Brown: Morderisk bedrag, e-bog lånt fra @reolen.dk
Præsidentvalget i USA er forestående, og et af de hotte punkter på dagsordenen er NASA.
Den siddende præsident ønsker at NASA fortsat skal være under statens kappe, på trods af den underskudsforretning det er, mens opponenten går ind for privatisering.
Meget belejligt finder NASA en kæmpe meteoritsten, der beviser, at der er liv i rummet!
Men noget er ikke helt som det ser ud til.
Et spændende plot, og også en ok thriller, men 133 kapitler! Den er alt for lang. Brown kan i hvert fald ikke fastholde min interesse. Jeg har ikke tal på alle de gange, hvor heltene er så tæt på at dø, og så lige reddes i sidste nanosekund. Det bliver lidt trivielt efter nogle gange....
Så konklusionen er nok at gryderetten er blevet overkrydret - og det endte med at blive kliché agtigt i stedet for spændende.